Bulharské zvyky

Bulhaři mají o dost jiný zvyk v chodech u večeře.

V Čechách si dáte hlavní chod a něco k pití - například pivo a poté si dáte třeba salát. Tvrdší alkohol si dáváme spíš po večeři.

V Bulharsku večer zahájíte salátem spolu s rakijí, posedíte, popovídáte a pak teprve si dáte hlavní chod a teprve např. pivo. Pak si dáte něco navrch tzv. na zobání, třeba klobásky, sýr. Na závěr si dáte nějaký dezert - zmrzlinu, zákusek, pohár, palačinku - nebo cokoli sladkého - nejlépe hodně sladkého a takto "nacpaní" můžete jít spát :-)

 

Při návštěvě restaurace je potřeba vědět, že pokud nemáte u hlavního chodu přílohu přímo na talíři, je dobré jim říci, že chcete hlavní jídlo i přílohu v jeden čas. (např. Mola, iskame, da doide osnovno jastie i praženi kartofi za edno). Bulhaři jsou totiž zvyklí jíst jinak. Na stůl jim přistává různě příloha, hlavní jídlo a oni jedí to, co zrovna mají. Dokáží mít na stole mraky jídel a uzobávají od toho, pak toho a k hlavnímu jídlu si většinou dávají chléb. Hranolky mají jen tak jako navíc.

 

Když Vám řeknou bulhaři Da - (ano) zavrtí hlavou volně jako když my říkáme ne. Není to ale úplné zavrtění, jen takové spíš pohupování.

Když Vám řeknou ne, kývnou hlavou dolů.